maanantai 3. marraskuuta 2014

Anna-Leena Härkönen Avoimien ovien päivä Saga Kujala

Kirja on tehty 1998 ja sen on painanut Otava.

Kirja kertoo äidin ja tyttären välisestä suhteessa joka mutkittelee naisen oman itsenäisyyden, tuoreen eron ja hänen äitinsä pakonomaisen omistushaluisen tarpeen välissä.

Kirjan päähenkilönä on kolmikymppinen Asta, joka on juuri eronnut pitkäaikaisesta suhteestaan. Sen jälkeen hänen on opeteltava aivan alusta yksinelämisen jalotaito.
Hän on aina halunnut tehdä asiat oikein ja miellyttää äitiään, mutta kaikki on vain luisunut ohi sormien.
Äidin urkkiva, aina sana valmis ja määrätietoinen asenne ei ole auttanut siinä ollenkaan. Astan vaikeudet ovat vasta alkaneet.
Eroon totutteleminen on kauheaa, vuosien tunteiden pakkautuminen sisälle ja äidin  jokseenkin onnellinen asenne eroon puistattaa.

Tekstinäyte s.29 Asta

"Tajuan yhtäkkiä, että hän on iloinen.  Nyt kun minulla ei ole enää omaa perhettä,  hän saa minut tänne joka joulu. Joka Pääsiäinen. Ja Juhannus. Ja. Hän on saannut minut. Kokonaan."

Tilannetta ei yhtään auta, että nyt kun Astalla on enemmän aikaa perheensä kanssa, erityisesti äitinsä, tulee vanhoja salaisuuksia esille...

Mielestäni kirja oli hyvä ja sen piikittelevä huumori on hauskaa. Asta päähenkilönä on melkoinen nyhverö, jota tekisi mieli aina aika ajoin ravistella kunnolla, mutta hän vie lukijaa hienosti erillaisten elämäntilanteiden eri kysymyksiin. Lopussa on hienoa huomata, että seinäruusuna oleminen ei enää miellytä ja hän nousee äitiänsä vastaan.

Astan äiti on nokkela ja hyvinkin antoisa persoona, joka elää elämäänsä toisten ihmisten kautta. Tosi elämässä kuitenkin olisi niin että ei naurattaisi jos hänet kohtaisi.

Suosittelisin kirjaa aikuisille ja miksei myös vähän vanhemmille koululaisille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti