keskiviikko 5. marraskuuta 2014

Hannu Mäkelä - Äiti , Jenni Silander

 Kirja on julkaistu vuonna 1999 , kirjan on painanut Otava. Kirjan on kirjoittanut kirjailijantyöstään kirjallisuuden valtiopalkinnon viidesti saanut lahjakas Hannu Mäkelä.


Mäkelän romaani Äiti kertoo hänen omakohtaisista kokemuksistaan ja tunteistaan äitinsä viimeisistä elinkuukausista ja joukkoon mahtuu myös muistelmia lapsuudestaan, sekä mietteitä äidin ja pojan välisestä suhteesta. Kirjan tapahtumat ajoittuvat 90- luvun puolelle. Kirja alkaa Hannun saamasta puhelinsoitosta jossa hänen siskonsa kertoo äidin elävän viimeisiä hetkiään sairaalassa, tuosta hetkestä alkaa odotus ja tunteiden myllerrys. Äiti sinnittelee eteenpäin pävistä viikkoihin ja viikoista aina kuukausiin asti ja tänä aikana Hannu pysyy äitinsä vierellä odottaen, kuolemaa joka tiedettiin olevan tulossa. Kirja käsittelee kauniilla ja realistisella tavalla läheisen kuoleman kohtaamista ja siitä syntyviä tuntemuksia, joiden parissa kirjailija taistelee , saadakko tuntea näin?

Lainaus kirjasta jossa Hannu kertoo tuntemuksistaan taistellessaan onko oikeus tuntea näin : ''Entä jos omat voimat ehtyvät, entä jos en itse kohta 'jaksa'. Mutta minähän olen äitiin verrattuna kunnossa, 'terve' äiti taas on sairas  jokaisen mittapuun mukaan, hänhän tekee kuolemaa. Mitä valitat onneton ! ''

Kirjaa lukiessa tunsin olevani etuoikeutettu saadessani päästä kiinni tunteisiin  jota kuolema ja sen odotus tuovat mukanaan, vielä kun on kyseessä läheinen. Pystyin itse lukiessani samaistumaan päähenkilöön, Hannuun itseensä , sekä hänen tuntemuksiinsa. Kirjassa Hannu kertoo paljon äidin näyistä , sekä puheistaan  joita yritti itsekkin paljon ymmärtää, ajoittain se teki lukemisesta hieman yksitoikkoista , jopa kyllästyttävää kun sivut olivat pelkkiä suoria lainauksia äidin epäselvistä sanoista, eteenpäin lukiessa ja kirjaan kiinni päästessä jopa ne tulivat kiinnostavaksi, kun tajuaa mitä saakaan itseasiassa kuulla. Kirjan lukemisen jälkeen voi itsensä tuntea taas lisää oppineeksi ja voisin suositella sitä juuri sosiaali- ja terveysalalla toimiville ja opiskelijoille, erityisesti myös itse läheisen kuoleman kanssa tekemisissä oleville kirja voisi kuvailla tuttuja tuntemuksia.

-Jenni Silander,  Hannu Mäkelä- Äiti


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti