keskiviikko 5. marraskuuta 2014

John Green - Tähtiin kirjoitettu virhe , Gea Haleyi

The Fault in Our Stars (Tähtiin kirjoitettu virhe) ilmestyi yhdysvalloissa vuonna 2012. Ensimmäinen painos oli 150 000 kappaleen suuruinen, ja kirjailija John Green signeerasi niistä jokaisen.

Kirja kertoo syöpää parantumattomasti sairastavasta 16-vuotiaasta Hazel Grace Lancasterista, joka tapaa vertaistukiryhmässä hurmaavan vuotta vanhemman Augustus Watersin. Augustus on jo alusta alkaen kovin ihastunut Hazeliin, mutta ei saa kunnolista vastakaikua tältä, vaikka Hazelkin on todella tykästynyt nuoreen mieheen.
Hazel ei uskalla antaa rakkaudelle valtaa, sillä tietää kuolevansa lähitulevaisuudessa, eikä halua takiansa kovin monen ihmisen sydämen särkyvän. Hän haluaa minimoida vahingot. Pari kuitenkin löytää toisensa, eikä hetkeäkään liian myöhään.
Näitä nuoria yhdistää sairauden lisäksi kiinnostus erääseen kirjaan, joka vie pariskunnan seikkailulle toiseen maahan. Matkalla heidän tarinansa saa uusia koskettavia käänteitä, eikä kaikki ole ennallaan nuorukaisten palatessa kotiin.

Lainaus kirjasta sivulta 46.
"Pysäköin auton ja katsoin Augustusta. Hän oli todella kaunis. Poikien ei ole tarkoitus olla kauniita, mutta hän oli.
"Hazel Grace", hän sanoi, ja nimeni kuulosti uudelta ja paremmalta hänen äänellään sanottuna. "On ollut todellinen ilo tutustua teihin."
"Samat sanat, herra Waters", minä vastasin. Minua ujostutti katsoa häneen. En pystynyt kilpailemaan hänen vedensinisten silmiensä kiihkeyden kanssa."


Kirja on mukaansa tempaava, riipaiseva tarina rakkaudesta, joka ei kuole koskaan. Kertomus on fiktiivinen, kirjan henkilöt ja heidän tarinansa ovat kirjailijan mielikuvituksen tuotosta, ja hän on leikkisästi lisäillyt omia ideoitaan kirjaan saaden tarinasta ja henkilöistä todentuntuisia. Tarina kuvaa realistisesti vakavasti sairaan nuoren arkea.

Mielestäni kirja oli herkkä, kekseliäs ja kiinnostava. Kiinnostuksen kirjan lukemiseen sain katsottuani kirjasta tehdyn elokuvan, joka nousi heti suosikikseni sen katsottuani. Kirja oli yhtä mahtava kuin elokuvakin.
Luettuani romaanin sain lisää tietoa tarinan henkilöistä, ja jotkin asiat elokuvasta selkenivät minulle paremmin. Tähtiin kirjoitettu virhe on huumorilla varustettu, arvaamaton kertomus, joka saa ihmisen ajattelemaan myös omaa kuolevaisuuttaan.

Kirjaa suosittelen lähes kaikenikäisille. Enimmäkseen uskon kirjan keräävän lukijoita nuorisosta. Kirja varmasti sopii myös niille, joiden omat kokemukset kohtaavat kirjan tarinan kanssa.

Time-lehti valitsi kirjan vuoden 2012 parhaaksi romaaniksi, ja sen tittelin kyseinen romaani on myös ansainnut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti